Avantajele automatizarii si aplicabilitate

auto_manu-1024x768-768x576

Tehnologia a cunoscut un adevarat progres de-a lungul timpului. Evolutia societatii a venit in paralel cu diferitele inovatii tehnice si rezolvarea multor probleme ce pareau de nelipsit. Exploatarea resurselor, realizarea de produse finite, precum si multe alte activitati desfasurate zi de zi au avut nevoie de o crestere a eficientei, iar acest lucru s-a produs prin automatizare. Vom prezenta in cele ce urmeaza principalele avantaje pe care le ofera procesul de automatizare.

A crescut eficienta

            In orice activitate intreprinsa, eficienta joaca un rol important si se doreste a fi regasita mereu. Automatizarea a reusit sa ridice, din acest punct de vedere, nivelul la care se desfasoara diferitele procese de fabricare si prelucrare. Principiul pe care se bazeaza procesul de automatizare este de a oferi un randament crescut si o productivitate ridicata.

Timpul de executie este mult mai mic

            Spre deosebire de oameni, utilizarea robotilor, a diferitelor masinarii si inteligentei artificiale prezinta un mare avantaj din punct de vedere al timpului de executie. Analizand orice uzina din prezent se poate observa faptul ca aparatura folosita este mult mai eficienta decat lucrarile manuale. Realizarea unei sarcini se efectueaza mult mai rapid atunci cand automatizarea este implementata, timpul de executie putand fi chiar si de peste 10 ori mai scurt, in functie de dificultate, calitatea aparaturii sau nivelul de performanta al acesteia.

            Volumul de lucru este foarte mare

            In cadrul unei fabrici, cantitatea de produse ce necesita a fi realizata poate fi una foarte mare. In aceasta situatie, apar doua rezolvari, prima, in care se angajeaza un numar mai mare de personal, ceea ce inseamna costuri mai mari cu salariile, gestionarea timpului de munca, etc., iar cea de-a doua varianta in care se implementeaza un proces de automatizare, ce va lucra fara pauza si va avea o productivitate mult mai mare, singurul cost fiind investitia in aparatura. Se observa, asadar, realul avantaj pe care-l ofera automatizarea tehnologiei.

            Lucrari efectuate cu precizie

            Principalul avantaj al robotilor il reprezinta calitatea executiei, analizarea mult mai detaliata a procesului de fabricare si toate acestea se vor reflecta in cele din urma la o precizie mult mai ridicata fata de cea a lucrarii manuale. Intr-adevar, in unele cazuri finisajele se doresc a fi executate de catre oameni, insa pastrarea acelorasi dimensiuni, parametrii si forme specifice fiecarui produs este aproape imposibil de realizat fara procesul de automatizare.

            Ofera o siguranta sporita

            Procesul de automatizare a inlocuit in mare parte actiunile repetitive ce erau executate de catre oameni. De multe ori, acest lucru ducea la o rutina obositoare si putea sa intervina lipsa de atentie. In aceste situatii puteau sa apara foarte multe accidente sau produse realizate necorespunzator. Implementarea unei aparaturi automatizate a scos din discutie aceste aspecte, totul realizandu-se in deplina siguranta si incredere.

De asemenea, existenta unor activitati cu regim special din punct de vedere al nivelului de pericol a grabit nevoie de a inlocui personalul cu o aparatura specifica si rezistenta acelor medii. Pericolul pe care aceste medii il reprezentau putea fi caracterizat de temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, substante toxice prezente in aerul din acele incaperi, materiale iritante sau diferiti alti factori ce pot constitui un pericol din punct de vedere al sanatatii.

            Simplificarea activitatii

            Foarte multe dintre procesele ce sunt inlocuite de catre aparatura prezinta un nivel de dificultate ridicat, astfel incat automatizarea a reusit sa simplifice mult din activitatea ce candva era desfasurata manual. In acest sens pot fi oferite numeroase exemple deoarece acesta a fost si ramane principalul motiv al implementarii unor sisteme automate, fiind prezent practic peste tot in viata noastra.

            O fiabilitate mai crescuta

            Acesta avantaj este privit din doua perspective, atat din punct de vedere al produselor realizate, dar si al aparaturii care este folosita in automatizare. Fiind un proces caracterizat de precizie, atentie la detalii si eficienta, durabilitatea si calitatea rezultatelor va fi la cel mai inalt nivel posibil. Erorile in cadrul acestor sisteme sunt foarte rar intalnite, astfel incat perfomanta este cat se poate de mare.

            Analiza mecanismului tehnologic si importanta componentelor

            Progresul tehnologic inregistrat nu a fost cunoscut de la o zi la alta. Anii de cercetare, diferitele inovatii, inventii si experimente aplicate au facut posibil sa ne bucuram de tot ceea ce inseamna astazi procesul de automatizare.

Totul a plecat de la atenta analiza a felului in care anumite activitati se desfasoara si s-a raspuns la intrebarea cum pot fi acestea imbunatatite pentru a maximiza eficienta, performanta si profitul. Urmatorul pas a fost studierea mecanismul tehnologic necesar pentru a implementa aceste idei si sa se inteleaga importanta fiecarei componente. Continuand aceasta idee, fiecare piesa are rolul ei pentru buna functionare a intregului sistem, echipament sau aparatura. Acestea trebuie sa reziste la diferiti factori de uzura, termici, dinamici, mecanici, etc. si sa ofere per total o durata de viata cat mai crescuta. Din acest motiv este foarte important sa se aleaga cu mare atentie piesele ce sunt folosite, materialul din care sunt acestea realizate, dimensiunile, precum si buna cunoastere a caracteristicilor fizice si chimice ale acestora.

Diferitele cercetari au prezentat mereu cat de importante sunt chiar si cele mai mici detalii ale unei componente, fie ca este vorba de forma ei, de marirea sau micsorarea dimensiunii, de fabricarea ei din diferite materiale sau combinatii a acestora, astfel incat la final sa se realizeze o crestere a performantei, un progres tehnologic. Avand ca reper aceste aspecte, Tehnovest a cautat sa ofere de fiecare data cele mai bune solutii in conformitate cu noile tehnologii si cercetari, fie ca au fost produse pentru controlul fluidelor, precum furtunele, piese de hidraulica, piese de pneumatica, rulmenti sau multe altele. Fiecare dintre acestea are rolul sau deosebit in cadrul unui sistem complet.

            Domenii de aplicabilitate

Automatizarea face parte pe deplin din viata noastra de zi cu zi, indiferent ca se afla implementata in cadrul unui sistem de securitate, in cadrul obiectelor de uz gospodaresc, in utilizarea lor pentru buna functionare a diferitelor industrii, astfel ca vom enumera doar o mica parte din acestea, fiind cele mai clare exemple.

  • Industria de prelucrare a metalelor

Aceasta activitate are caracteristic un mediu cu niste conditii destul de periculoase pentru personalul uman, precum si utilizarea unor materiale de dimensiuni si densitati foarte mari. Temperaturile foarte mari folosite pentru a putea prelucra aceste metale, precum si turnarea acestora necesita o aparatura speciala si automatizata.

  • Industria constructoare de masini

Plecand de la prima linie de ansamblare, creata si implementata de catre Henry Ford, industria constructoare de masini a impins foarte mult tehnologia si mecanismul prin care activitatile din prezent cunosc o eficienta si performanta mult mai ridicata. Realizarea in masa a diferitelor piese si componente, la aceeasi dimensiune si caracteristici, este doar meritul procesului de automatizare.

  • Tehnologia informatiei si comunicatii

Orice proces de automatizare are la baza un algoritm cu ajutorul caruia reuseste sa desfasoare diferiti pasi si sa ia diverse decizii in functie de factorii si conditiile ce se ivesc. Tehnologia folosita este in stransa legatura cu computerele, ce au un rol determinant asupra controlului.

  • Sisteme de securitate

Din ce in ce mai des folosite, sistemele de securitate se bazeaza pe capacitatea si performanta proceselor automatizate, fiind mult mai capabile de a analiza diverse detalii, de a detecta anumite variatii a parametrilor setati si de a raspunde in functie de cum sunt programate.

TOP