Monitorizarea condițiilor în depozitele de fructe și legume
Menținerea pe termen îndelungat a prospețimii fructelor și legumelor depozitate, a provocat oamenii de-a lungul istoriei. Odată recoltate, prospețimea și calitatea fructelor și legumelor începe să scadă. Amplasarea produselor în stare corespunzătoare, crește timpul de menținere a prospețimii . Rezultatele indică faptul că, prin controlul și monitorizarea climei adecvate, fructele și legumele pot rezista de 3-4 ori mai mult decât în condiții necontrolate. Aceste condiții pot fi monitorizate cu ajutorul senzorilor de CO2, umiditate și temperatură E+E Elektronik.
Agricultura tradițională creează sezoane specifice de recoltare, cum ar fi vara și toamna. Cu toate acestea, cererea pentru produse de înaltă calitate poate rămâne constantă pe tot parcursul anului. Pentru a menține o aprovizionare continuă, fructele și legumele sunt depozitate în condiții foarte specifice și stabile. Cartofii, morcovii, ceapa, merele, perele și cireșele au nevoie de climate diferite pentru a-și menține prospețimea. Orice modificare a temperaturii, umidității și nivelurilor de CO2 din mediul lor de depozitare poate provoca maturarea timpurie și îmbătrânirea. Controlul acestor condiții este esențial pentru a menține prospețimea și a reduce risipa. O modalitate de a încetini îmbătrânirea fructelor și legumelor este de a le depozita în medii cu oxigen ultra sau extrem de scăzut (ULO/XLO).
Concentrațiile de O2, C2H4 și CO2 influențează viteza cu care produsele se maturează și îmbătrânesc. Controlul expunerii la aceste gaze este esențial, dar nu este singurul factor.
Temperatura și umiditatea relativă sunt, de asemenea, critice și trebuie controlate cu un sistem de aer condiționat fiabil. Aceste sisteme se bazează pe senzori preciși. Menținerea unui climat adecvat, a dovedit că menține fructele și legumele proaspete până când următoarea recoltă înlocuiește oferta existentă. Prin controlul acestor variabile cheie, această metodă reduce, de asemenea, nevoia de metode de depozitare mai dure care utilizează substanțe chimice.
Tehnologiile ULO și XLO pot atinge concentrații de O2 de la 0,7% la 1,0% la niveluri de CO2 specifice fructelor. În aceste condiții, fructul nu se degradează.
Condițiile tipice de depozitare sunt:
- < 2% O2
- 0,5 – 5,0 °C
- 0,0 – 5,0% CO2
- Umiditate până la 98% rH
Monitorizarea condițiilor de depozitare cu senzori de mare precizie de la E+E Elektronik
Senzorul din seria EE211 dispune de o sondă de umiditate încălzită concepută pentru a furniza măsurători precise chiar și în condiții de umiditate ridicată continuă. Învelișul anticoroziv al senzorului E+E este formulat pentru uz industrial și acest lucru îl face util și pentru aplicații agricole. EE872 încălzit dispune de un senzor de CO2 NDIR cu două fascicule care compensează automat efectele îmbătrânirii și ale poluării. Carcasa IP65 și modulul senzor înlocuibil îmbunătățesc, de asemenea, fiabilitatea.
Măsurarea temperaturii și umidității în aer liber este de asemenea importantă. EE210 de exterior este alegerea potrivită pentru a face acest lucru. Nu numai că citește temperatura și umiditatea relativă, dar poate oferi și punct de rouă, punct de îngheț și entalpie specifică. Sistemele sale electronice sunt sigilate și o acoperire specială E+E pe elementul senzorului HCT01 asigură că dispozitivul va funcționa în condiții de exterior cu praf. Protecție suplimentară este asigurată cu scuturile de radiații HA010501. Acestea protejează sonda de radiațiile solare și precipitații, permițând în același timp ventilația naturală. Această ventilație naturală ajută și la menținerea unui timp scurt de răspuns.