Utilizarea senzorilor de umiditate în uscătoarele pentru lemn

Din pădure…la o casă

Uscarea lemnului

Produsele din lemn sunt peste tot, de la bonul de hârtie pe care l-am primit la băcănie până la cadrul caselor noastre. Transformarea unui copac în aceste produse solicita procesare îndelungata, în multe etape. Multe dintre aceste procese – mai ales uscarea lemnului în cuptoarele de uscat – necesită medii dure care trebuie monitorizate cu precizie.

Gaterele sunt prima oprire pe care o face copacul după ce a fost tăiat în pădure. Ferăstraiele reduc forma rotundă la scânduri dreptunghiulare mai mici, numite lemn verde. În cele din urmă, aceste scânduri își vor face loc în structura unei clădiri.

În pădure, copacii absorb apă și alți nutrienți și le distribuie prin trunchi. Aceasta înseamnă că lemnul verde este puternic saturat cu apă. Acest conținut de apă face ca lemnul verde să fie dimensional mai mare decât lemnul uscat – la fel cum un burete este mai mare atunci când este umed decât atunci când este uscat. Pe măsură ce lemnul se usucă, se micșorează. Dacă o clădire ar fi construită cu lemn verde, atunci, în timp, dimensiunile structurii s-ar schimba pe măsură ce lemnul se usucă. Ar deveni instabil și ar putea să se prăbușească.

Pentru a preveni aceste probleme, excesul de umiditate este îndepărtat utilizând cuptoare mari de uscat pentru lemn. În timpul acestui proces, scânduri de lemn verzi sunt stivuite în cuptor. În interiorul cuptorului cu lemne, aerul cald circulă timp de multe ore. Pe măsură ce lemnul se încălzește, umiditatea este eliberată sub formă de abur. Acest lucru crește umiditatea cuptorului, care este măsurată cu un senzor de umiditate și temperatură.

Măsurarea calității procesului în uscătoarele pentru lemn

Senzorii de umiditate și temperatură E+E Elektronik sunt instalați pe pereții uscătoarelor de lemne pentru a furniza măsurători. În timp, conținutul de umiditate din lemn scade și implicit și umiditatea generală din aer scade. Acești senzori indică când lemnul este suficient de uscat și gata pentru a fi scos din cuptor.

Acest proces poate cauza probleme cu un senzor. Împreună cu apa, alți compuși, cum ar fi acidul și uleiurile volatile, se pot evapora din lemn. Acestea se acumulează pe senzor ca reziduuri și afectează acuratețea citirilor, cunoscută sub numele de deriva.

Asigurarea longevității și acurateței

Senzorii E+E Elektronik sunt proiectați să funcționeze în cuptoare de uscat cu lemne și să asigure citiri precise în timp. Acestea includ în special:
O carcasă de transmițător din policarbonat, clasificată la IP65, pentru a se asigura că umezeala rămâne în afara carcasei
Corpuri de sondă din oțel inoxidabil pentru a supraviețui căldurii și umidității ridicate
Sonde cu senzor detașabile care pot fi ușor curățate și calibrate
Învelișul proprietar al senzorului E+E pentru a se asigura că elementele critice nu sunt infiltrate de reziduuri.

Senzorul de umiditate și temperatură EE310 cu carcasă din oțel inoxidabil este ideal pentru uscătoarele de lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *